Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bomba a reptéren: káoszt okozott a világháborús szerkezet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. november 2. 19:51

Düsseldorf repterén november 2-ára, hétfőre virradóra egy közel 130 kilós második világháborús bombára bukkantak német szakemberek. 41 gép indulását és érkezését kellett elhalasztani.

Egy közel 130 kilós második világháborús bombát találtak Düsseldorf repülőterén hétfőn – adta hírül az AP hírügynökségre hivatkozva az Independent. Több járatot azonnal eltereltek egy másik reptérre, összesen 41 gép indulását kellett törölni vagy az útvonalát megváltoztatni a robbanószerkezet miatt. A német Bild arra hívta fel az utasok figyelmét, hogy a nem várt esemény miatt egész nap felfordulásra kell számítani a reptéren.

A bombát hétfőre virradóra találták a kifutópálya közelében. A szakemberek úgy határoztak, hogy a helyszínen megsemmisítik.

A DPA német hírügynökség beszámolója szerint homokzsákokat helyeztek el a szerkezet körül, hogy csökkentsék a robbanás lehetséges erejét. Reggel háromnegyed 9 körül hozták működésbe a bombát, a robbanásban senki sem sérült meg. Az ezt megelőző és követő 1 órában egyetlen gép sem szállt fel.

A helyszínre érkező tűzszerész egységek jelenleg is vizsgálják, nincs-e a közelben más, fel nem robbant második világháborús bomba.

2011-ben Koblenz környékén 45 ezer embert kellett kitelepíteni, mert szakemberek egy második világháborús robbanószerkezetre bukkantak. Németországban ez volt a legnagyobb ilyen típusú kitelepítés 1945 óta.