Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brahimi szerint romlik a helyzet, de jövőre még lehet béke

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. december 31. 12:24

Szíriában rohamosan romlik a helyzet, de még mindig nem zárható ki, hogy 2013-ban rendeződjék a konfliktus a júniusban Genfben tető alá hozott béketervvel összhangban – hangoztatta december 30-án, vasárnap Lahdar Brahimi, az ENSZ Szíria-ügyi különmegbízottja kairói sajtótájékoztatóján.

Nabíl al-Arabival, az Arab Liga főtitkárával folytatott megbeszélése után az algériai diplomata úgy vélte, még mindig lehetséges, hogy a szíriai válságra még kirobbanásának második évfordulója, azaz március előtt megoldást találnak, most azonban napról napra súlyosbodik a helyzet.

„Szíriában rossz a helyzet, nagyon-nagyon rossz, és egyre gyorsabb romlik" – mondta Brahimi, aki szerint a szíriaiak arról beszélnek, hogy országuk több kis államra hullhat szét.

Brahimi megismételte, hogy a viszály rendezése híján Szíriában pokollá változhat a helyzet, az ország összeomolhat, „második Szomáliává" válhat, hadurak kezére kerülhet, és jövőre újabb ötvenezer halálos áldozata lehet a fegyveres konfliktusnak, amely eddig becslések mintegy 45 ezer emberéletet szedett.

Brahimi részletekbe nem bocsátkozva közölte, hogy van egy béketerve, amelyet véleménye szerinte elfogadhat a nemzetközi közösség. Hozzátette, hogy már tárgyalt róla Oroszországgal és Szíriával is.