Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Civil tiltakozókra lőttek Kasmírban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. augusztus 17. 17:11

Civil tiltakozókra nyitottak tüzet, négy embert megöltek, tizenöt másikat pedig megsebesítettek indiai katonák kedden Kasmír indiai ellenőrzés alatt álló részén. Augusztus 15-én, hétfőn legkevesebb öt ember halt meg fegyveres összecsapásokban.

A katonák Szrinagartól nyugatra, egy faluban lőttek rá az őket kövekkel dobáló, tiltakozó helyiekre; éles lőszert, gumilövedéket és könnygázt is használtak. A civilek agyonlövésének hírére több ezren vonultak az utcára, azt követelve, hogy India vonuljon ki Kasmírból. A halálos áldozatokat már délután eltemették. Temetésük gyakorlatilag India-ellenes tüntetéssé vált.

Hétfőn legkevesebb öt ember meghalt fegyveres összecsapásokban Kasmírban, India függetlenségének évfordulóján – tudatta az indiai hadsereg. Négy felkelő és egy katonai parancsnok vesztette életét. A katonai parancsnok egy rajtaütésben halt meg, két fegyveres támadó pedig az azt követő tűzharcban, melynek kilenc sebesültje is volt.

A támadók kilétét nem hozták nyilvánosságra, csak annyit közöltek, hogy „nem helyiek", amin az indiai hatóságok rendszerint a pakisztániakat értik. A másik két megölt fegyveres India és Pakisztán de facto határának közelében halt meg, szintén a kormányerőkkel vívott tűzharcban.

Kasmírt 1947, a két ország függetlenné válása óta mind India, mind Pakisztán magának követeli. Újdelhi és Iszlámábád két háborút is vívott a terület megszerzéséért, de a konfliktust az elmúlt csaknem hetven évben semmilyen módon nem sikerült rendezni.

Hétfőn a pakisztáni külügyminisztérium tudatta: újabb tárgyalásokra hívták meg az indiai külügyminisztert a kasmíri kérdés diplomáciai rendezése érdekében. Újdelhi az után szakította meg a párbeszédet Pakisztánnal, hogy januárban fegyveresek megtámadtak egy indiai légi bázist Pathánkotban, amiért India a pakisztáni, radikális iszlamista Dzsejs-e-Mohammed nevű szervezetet teszi felelőssé.