Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Civilek haltak meg a légierő támadásában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 25. 10:34

A hadsereg légicsapásokat mért június 24-én, kedden az észak-iraki Baidzsi városának az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet által megszállt övezeteire. A támadásban legalább 19 nő és gyerek vesztette életét, további tíz polgári személy pedig megsebesült – közölték helyi illetékesek.

A tájékoztatás szerint a Bagdadtól 200 kilométerrel északra fekvő várost kedd hajnalban kezdték támadni a kormányerők. Az egyik illetékes elmondta, hogy a hadsereg a légicsapásokkal azokat a felkelőket vette célba, akik a lakónegyedek házaiban rejtőztek el. Egy helyi kórház egyik orvosa ugyanakkor megerősítette, hogy az áldozatok többsége civil.

Az al-Irakíja hivatalos hírtévécsatorna 19 terrorista haláláról számolt be a baidzsi légitámadásról szóló tudósításában.

Eközben harcok voltak szunnita szélsőségesek és a biztonsági erők között Baidzsi közelében is, abban a körzetben, ahol az arab ország legnagyobb kőolaj-finomítója található. A felkelők a keddre virradó éjjel indították meg az újabb offenzívát a létesítmény megszerzéséért, de a kormányerőknek sikerült visszaverniük a támadást. A hadsereg még június 19-én azt közölte, hogy 24 órás harcot követően visszaszerezte a teljes ellenőrzést a finomító felett.

Az ILIÁ iraki hadjáratának június 9-ei kezdete óta a hadsereg eddig inkább csak hátrált, semmint hogy felvette volna a harcot a szunnita szélsőségesekkel szemben. A bagdadi kormány hatalmát megdönteni akaró csoport harcosai néhány nap alatt jelentős területeket foglaltak el Észak-Irakban, és sikeres offenzívájuk révén most már mindössze száz kilométerre vannak az iraki fővárostól.