Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Compact Eagle 2015”

Szöveg: Demény Andrea hadnagy |  2015. november 24. 9:41

Tizenkilenc nemzet mintegy 1700 katonája vesz részt a Lengyelországban kezdődő Compact Eagle 2015 számítógéppel támogatott hadműveleti-harcászati szintű parancsnoki és törzsvezetési gyakorlaton.

1596004519

Az Északkeleti Többnemzeti Hadtest (MNCNE) éves gyakorlata az idén a NATO 5. cikkelye szerinti kollektív védelmi műveletet dolgoz fel. A közel egy éven keresztül tervezett gyakorlaton a Magyar Honvédség részéről az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoksága és törzse, valamint alárendelt törzsei vesznek részt. A gyakorlat célja, hogy a résztvevő kötelékek – így a magyar dandár is – nemzetközi környezetben, a NATO erők kötelékében működve fejlesszék a parancsnokok és a törzsek felkészültségét, összekovácsoltságát a magas intenzitású védelmi és támadó műveletek tervezése és vezetése során. A korábban kiadott harcparancs feldolgozása alapján valós harcászati mozzanatok nélkül, a résztvevő nemzetek harcászati törzsei együttműködve jutnak el a szcenárió szerinti végcélig, vagyis egy elképzelt NATO-tagállam idegen fegyveres megszállás alól történő felszabadításáig.  A szimulációt a többnemzeti hadtest parancsnoksága vezeti, amely hatékony megoldásokat, együttműködést, összehangolt műveleti tevékenységet vár el a résztvevőktől.

1596004519

A gyakorlat elején a dandár funkcionális részlegének vezetői különböző felkészítő foglalkozásokon vettek részt. Ennek során átfogó képet kaptak az alkalmazott vezetési, jelentési rendszerek használatáról, az elöljáró hadtest szervezetén belül betöltött különböző feladatkörökről. A műveleti képesség elérése érdekében egy rövid időintervallumban felvették a kapcsolatot a magasabb egység funkcionális képviselőivel, és a bejátszott események alapján ellenőrizték az egyes szakterületek jelentési rendszereinek működését.

1596004520

A következő napokban már „éles végrehajtásban" a gyakorlatvezetés által bejátszott szituációkra kellett folyamatosan reagálnia a dandár vezetési elemeinek, miközben az alárendelt alegységek alájátszóként szimulált környezetben hajtották végre feladataikat. A harcvezető központ parancsnokának feladata, hogy vezesse a műveleti helyzetet, azt a megfelelő időkeretek között tartsa, és a parancsnok iránymutatása alapján a tervezési direktívákat meghatározza. Váratlan események esetén, a rendelkezésre álló információk alapján, tapasztalatát felhasználva vagy gyors és megfelelő döntéssel koordinálja az alegységek harcát, vagy pedig döntési javaslattal él a dandárparancsnok irányába.

A gyakorlat azért kulcsfontosságú, mert sikere elősegíti a Magyar Honvédség szövetségi törekvéseit. A megváltozott biztonságpolitikai környezethez igazodva a NATO-ban betöltött szerepünk felértékelődik, ennek következtében elengedhetetlenné vált adaptálni azokat a képességeket, melyek alapján biztosíthatjuk helyünket a szövetség szárazföldi erőinek hadműveleti-harcászati szintű vezetési rendszerében is.

1596004520