Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Császári és királyi születésnap Bad Ischlben

Szöveg: Dr. Tóth Gergely százados |  2016. augusztus 27. 11:58

Augusztus 18-án,a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum partnerszervezete, a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár hagyományőrzői részt vettek az ausztriai Bad Ischlben minden évben megrendezett, az egykori uralkodói születésnapokat felidéző rendezvényen.

1596018905

Monarchikus berendezkedésű országokban a mai napig szokásban van, hogy az uralkodó születésnapját állami ünnepként ülik meg. Egyes helyeken pedig elválik a hivatalos és a valós születésnap, arra tekintettel, hogy a hivatalos nap szabadtéri rendezvényeit jó időjárás mellett lehessen megtartani. Az első világháború lezárultáig az Osztrák-Magyar Monarchiában is szokásban volt az uralkodó születésnapjának nagyszabású megünneplése. Ferenc József esetében ez augusztus 18-ra esett. Szokásban volt ilyenkor hálaadó istentiszteletek, országgyűlési és helyi törvényhatósági díszülések tartása, délután pedig majális-jellegű népünnepélyek megrendezése. A korabeli hadsereg természetesen kivette a részét mindezekből.

1596018906

Az egykori birodalom területén a felső-ausztriai Bad Ischlben, a valamikori uralkodói nyaralóhelyen, mind a mai napig szokás megemlékezni erről a napról, felelevenítve a legutoljára száz éve, 1916-ban, I. Ferenc József utolsó születésnapján lefolyt ünnepségeket.
A kisvárosban idén is már előző nap megkezdődtek az ünnepségek, a helyi múzeumban (egy 1610-ben épült fogadó épületében található, amelyben annak idején több jeles történelmi személyiség is megszállt) fogadást adtak a részt vevő hagyományőrző delegációknak, valamint megtekinthető volt a Ferenc Józsefnek és közvetlen környezetének személyes tárgyaiból készült kis kiállítás is.

1596018906

Másnap kora reggel alakzatba állt a mintegy háromszáz hagyományőrző, és átvonult a városka templomához. A templom előtti szemlét követően került sor az emlékmisére, amelyet dr. Maximilian Aichern OSB, nyugalmazott linzi püspök celebrált. A mise végén elhangzott a magyar és a császári himnusz, majd az újra megalakított hagyományőrző kötelék felvonult az Ischl folyó túlpartján fekvő Kaiservillához, a király egykori nyaralóhelyéhez.
Ennek kertjében az épületet mindmáig birtokló Habsburg-ház képviseletében Márk Szalvátor főherceg fogadta az ünneplőket. Rövid beszéd és köszöntések után díszmenettel és ebéddel ért véget a rendezvény, amelyet követően lehetőség volt a többi (osztrák, cseh, horvát, porosz, bajor) hagyományőrző csapattal is ápolni a szakmai kapcsolatokat.

1596018906

Fotó: k.u.k. Pionierbataillon 2 és a szerző