Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cseh vadászgépek felügyelik az észt, a lett és a litván légteret

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 1. 19:12

Négy hónapon át – szeptember elsejétől december végéig – cseh vadászgépek felügyelik a NATO három balti tagállamának – azaz Észtország, Lettország és Litvánia – légterét. A légtérfelügyeletet a csehek a lengyelektől veszik át – közölte a cseh védelmi minisztérium augusztus 31-én, pénteken Prágában.

A minisztérium szerint a négy cseh JAS–39C Gripen típusú vadászgép pénteken reggel már le is szállt a litvániai Siauliai város katonai repülőterén, amely a NATO-légvédelem támaszpontjaként szolgál. A cseheknek egy CASA típusú szállító repülőgép is a rendelkezésükre áll.

A támaszponton lévő NATO légvédelmi központban (Baltic Air Policing) jelenleg 64 személy teljesít szolgálatot, köztük 25 cseh katona.

„Egységünk készen áll arra, hogy szeptember elsején reggel helyi idő szerint kilenc órakor átvegye a feladatok teljesítését" – nyilatkozta Petr Lanci alezredes, az egység parancsnoka újságíróknak.

A cseh hadsereg ezúttal már második alkalommal fogja őrizni a balti légteret a NATO integrált légvédelmi programja keretében. Első ízben 2009-ben szolgáltak cseh pilóták a Baltikumban.

Csehország 14 Gripen típusú svéd vadászgéppel rendelkezik, amelyeket 20 milliárd koronáért 2004-ben vett tíz évre bérbe. A cseh-svéd államközi bérleti szerződés esetleges meghosszabbításáról már folynak a tárgyalások.