Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csökken a külföldön szolgáló román katonák száma

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 18. 21:09

Románia csökkenti külföldön szolgáló katonái létszámát, a nemzetközi missziókban résztvevő belügyi alakulatok létszáma ugyanakkor növekszik – derült ki az ország jövő évi haderő-felhasználási tervéből, amelyet december 17-i, keddi ülésén fogadott el a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT).

A jövő évben 1311 román katona vállal szerepet a külföldi békemissziókban, 725-tel kevesebb, mint idén. A román belügyminisztérium ugyanakkor 791 rendőrrel és katonával (csendőrrel) fog részt venni a NATO, Európai Unió, EBESZ és ENSZ égisze alatt szervezett missziókban: ez csaknem duplája az idei létszámnak.

A CSAT tájékoztatót hallgatott meg a román hadsereg többéves fejlesztési ütemtervének életbe léptetéséről, amely előírja, hogy a román védelmi minisztérium költségvetése 2016-ig el kell érje a nemzeti össztermék 2 százalékát.

Románia az utóbbi két évtizedben aktív résztvevője volt a nemzetközi katonai műveleteknek Afganisztánban, Irakban, a Nyugat-Balkánon. Bukarest több ízben hangsúlyozta, hogy Románia nem csak „fogyasztója", hanem „szolgáltatója" is a biztonságnak, azokban a katonai-politikai szövetségekben, amelyekben részt vesz.

1996 óta 25 román katona vesztette életét külföldön (elsősorban az afganisztáni nemzetközi katonai erőben – ISAF) vállalt feladatok teljesítése közben.

A parlament által felügyelt CSAT a román nemzetbiztonsági és védelmi politikát irányító, negyedévenként ülésező testület, amelyben az államfő, a miniszterelnök, a titkosszolgálatok vezetői és az úgynevezett stratégiai minisztériumok vezetői vesznek részt.