Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csökkent az amerikai hírszerzésre költött összeg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 31. 16:24

Kisebb mértékben csökkent az amerikai kormányzat által hírszerzésre költött összeg a szeptember végén lezárult 2012-es költségvetési évben, miután egy évtizeden át meredeken növekedett a 2001 szeptemberi terrortámadások miatt.

A nemzeti hírszerző programra – ez a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a modern technológiával dolgozó kémügynökségek tevékenységét fedezi – 53,9 milliárd dollárt fordítottak – közölte október 30-án, kedden az országos hírszerzési igazgatóság irodája. Az előző évben ez 54,6 milliárd volt.

A Pentagon szintén kedden jelentette be, hogy az előzőtől elkülönülő katonai hírszerzési program költsége 21,5 milliárd volt. A 2012-es költségvetés összesített hírszerzési kiadása így 75,4 milliárd dollár volt, szemben az előző évi 24 milliárddal.

Az amerikai tudósok szövetsége nevű privát szervezet szerint egy évvel korábban összesítve 78,6 milliárdot fordítottak ilyen célra. A hírszerzési kiadások 2001-et követően egy évtized alatt megduplázódtak, történelmi csúcspontra értek, és csak tavaly kezdtek csökkenni.