Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Damaszkusz „felháborító agressziónak” minősítette a török katonai akciót

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 23. 13:50

A török hadsereg szombat éjjeli katonai művelete Észak-Szíriában az „agresszió felháborító megnyilvánulása” volt, és Damaszkusz Ankarát teszi felelőssé annak bármilyen következményéért – közölte február 22-én, vasárnap a szíriai kormány.

A szíriai állami televízióban felolvasott közlemény szerint a török kormány értesítette ugyan az isztambuli szíriai konzulátust arról, hogy egy Törökország tulajdonában lévő mauzóleum őrségének kimenekítését és a síremlék elszállítását tervezi, nem várta meg azonban, hogy Damaszkusz beleegyezését adja a művelethez.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök előzőleg Twitter-oldalán közölte, hogy egy katonai akcióval sikeresen evakuálták Szíriából a 38 fős őrséget, és a síremléket is Törökország területére vitték. Az üresen maradt épületet felrobbantották, nehogy terroristák támaszpontul használják.

A síremlék Aleppó tartományban, az Eufrátesz folyó partján fekszik, mintegy 35 kilométerre délre a török határtól. A hétszáz éves mauzóleum az Oszmán Birodalmat megalapító I. Oszmán szultán nagyapjának, Szulejmán sahnak állít emléket. A sírboltot egy 1921-es szerződés török tulajdonná nyilvánította, Ankara több tucat fős díszőrséget állomásoztatott ott.

Tavaly ősszel az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elfoglalta a mauzóleum körüli területeket. Akkor a török vezetés úgy fogalmazott, hogy a dzsihadisták vészesen közel kerültek a jelentős jelképes erővel bíró síremlékez. Ankara korábban többször hangoztatta, hogy szükség esetén megvédi a mauzóleumot.

Szíria azzal vádolja Törökországot, hogy a szíriai felkelőcsoportokat támogatja, beleértve a közel-keleti ország északi és keleti részén jelentős területeket elfoglaló Iszlám Államot.

Damaszkusz vasárnapi közleménye szerint az a tény, hogy a terrorszervezet nem intézett támadást a sírhely ellen, azt bizonyítja, hogy szoros az együttműködés a török kormány és a dzsihadista csoport között.

Az iszlám törvényeket szigorúan értelmező Iszlám Állam korábban számos szentélyt és sírhelyet felrobbantott Szíriában.