Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Damaszkusz külterületeit támadja a hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 8. 18:45

A szíriai hadsereg tüzérségi támadást indított szeptember 6-án, csütörtökön Damaszkusz déli külterületei ellen, elsősorban Jarmúk palesztin menekülttábor környékén, ahol legalább húsz ember vesztette életét.

A menekülttábor környékén a helyi lakosság szerint az utóbbi két hónapban ez volt a leghevesebb támadás, amióta a Basár el-Aszad elnökhöz hű erők ellentámadást intéztek a felkelők ellen, megpróbálva őket kiszorítani a városból. Jarmúkot két héttel ezelőtt elzárták a külvilágtól, de a hadsereg úgy tudja, hogy a felkelők egy része beszivárog ebbe a táborba, melynek lakói a kormányerők szerint pártfogolják őket.

A hadsereg megpróbálja teljes egészében ellenőrzése alá vonni Damaszkuszt, és ugyanerre törekszik az északi Aleppóban.

Az északi és déli tartományoknak a lázadók kezén lévő településeit szüntelenül tűz alatt tartják, emiatt tömegesen menekül át a lakosság török és jordán területre.

Csütörtökön több órás harcok eredményeként a hadsereg visszafoglalta a déli Tel Sahab várost, amely a lázadók egyik erődítménye volt az elmúlt időszakban, s amely egyfajta átjáróként szolgált a Jordániába menekülők számára. A mostani hadművelet révén a katonaság el akarta vágni a menekülés útját.

A nap folyamán legalább kilenc kormánykatona és négy felkelő vesztette életét Homsz tartományban a fegyveres összecsapások során – jelentették a hírügynökségek a londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezetre hivatkozva.

Címkéktüzér