Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél-Korea szeretné, ha feloldanák a szomszédja elleni szankciókat

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2019. január 14. 9:17

Mun Dzse In dél-koreai elnök határozottabb cselekvésre sürgeti Észak-Koreát atomarzenálja leszerelésében, olyan intézkedéseket javasol, amelyeket aztán az Egyesült Államok is jutalmazhat.

A dél-koreai elnök azt is elmondta január 10-ei sajtótájékoztatóján, hogy szeretné elérni, hogy feloldják az Észak-Korea elleni szankciókat, mert akkor Dél-Korea újrakezdhetné a jelenleg szünetelő gazdasági együttműködést szomszédjával. Mun hozzátette azt is, hogy az Észak-Korea elleni szankciók kérdésének megoldása attól függ, hogy Phenjan milyen gyorsan hajtja végre az ország atomfegyver-mentesítését, illetve ezért cserébe kap-e viszonossági intézkedéseket az Egyesült Államoktól. Mun szerint ez fontos napirendi pontja lehetne a Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök várható második találkozójának.

A dél-koreai elnök nyilatkozata néhány nappal az után hangzott el, hogy az észak-koreai vezető egy újévi beszédében bejelentette, hogy készen áll folytatni két jelentős, Korea-közi projektet, amelyek korábban megrekedtek. Kim Dzsong Un viszont arról is beszélt, hogy ha az Egyesült Államok továbbra is az egyoldalú szankciók eszközével él, és fenntartja a még szélesebb ENSZ-szankciókat, Észak-Korea kénytelen lesz más útra térni.

A két Korea-közi projekt egyike az Észak-Koreában található gyémánt-hegyi üdülőhely, amelyet dél-koreai turisták is szabadon látogathatnak, a másik pedig a szintén Észak-Koreában lévő, a közös határhoz közeli Keszong városában lévő ipari park. Az előző évtizedben – több hasonló kezdeményezés mellett – mindkét projektet felfüggesztették a nukleáris fegyverkezéssel kapcsolatos viták miatt. A rossz gazdasági helyzetben lévő Észak-Korea számára pedig mindkét projekt kulcsfontosságú volt. A dél-koreai elnök ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy kormányzata együttműködik a nemzetközi közösséggel annak érdekében, hogy a még fennálló kérdéseket, például a nemzetközi szankciók ügyét mihamarabb meg lehessen oldani, és újraindulhasson a két közös projekt.

Mun Dzse In dél-koreai elnök 2017-ben lépett hivatalba, 2018-ban a két koreai vezető háromszor is találkozott, emellett Mun Dzse In fontos szerepet játszik az Észak-Korea és az Egyesült Államok közti közvetítésben, beleértve Donald Trump és Kim Dzsong Un első találkozóját, amelyet 2017 júniusában tartottak Szingapúrban. Trump azonban ahhoz ragaszkodik, hogy az Észak-Korea elleni szankciókat addig kell fenntartani, amíg az ország hagy fel nukleáris programjával.

Kevés előrelépés történt a szingapúri csúcstalálkozó óta, amely azzal végződött, hogy Észak-Korea egy homályos ígéretet tett arra, hogy törekszenek a Koreai-félsziget atomfegyver-mentessé tételére. Mun „kissé absztraktnak" nevezte mindezt csütörtökön. Kim Dzsong Un a héten Hszi Csin-ping kínai államfővel találkozott, akivel feltételezhetően áttekintette a Donald Trump amerikai elnökkel tervezett újabb csúcstalálkozójának előkészítését is.