Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél-Korea tárgyalni akar a térség hatalmaival a biztonsági kérdésekről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 2. 11:45

A Koreai Köztársaság kormánya stratégiai tárgyalásokat tervez az északkelet-ázsiai térség nagyhatalmaival a növekvő biztonságpolitikai kihívásokról – közölték december 1-jén, vasárnap szöuli források.

A tárgyalásokon Koreán kívül Kína és Japán, valamint az Egyesült Államok részvételére számítanak. A kezdeményezés oka az, hogy Kína egyoldalúan légvédelmi azonosító övezetté nyilvánította a Kelet-kínai-tenger egy szakaszát, és ez az övezet átfedésben van Dél-Korea és Japán hasonló övezeteivel a vitatott hovatartozású Szenkaku-szigetek (kínaiul: Tiaojü-szigetek) körül.

Szöul megvitatásra érdemesnek tartja Japán újabban szerinte agresszívvá váló védelmi politikájának kérdését is. A dél-koreai és a japán külügyminisztérium képviselői azóta nem találkoztak magasabb szinten, amióta februárban Pak Gun Hje lett a Koreai Köztársaság elnöke.

Bennfentesek szerint Dél-Korea már meg is kezdte a konzultációkat a szomszédos országokkal a feszültségek enyhítését célzó, magasabb – valószínűleg külügyminiszter-helyettesi – szintű tárgyalások időpontjáról és helyszínéről.