Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél-Szudáni puccskísérlet – az elnök tárgyalna a volt alelnökkel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 19. 15:57

Salva Kiir dél-szudáni elnök december 18-án, szerdán közölte: hajlandó párbeszédet folytatni a puccskísérlet kirobbantásával vádolt Riek Machar volt alelnökkel, miközben a vasárnap éjjel Jubában kitört harcok szerdán átterjedtek Bor városára is. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerdán aggodalmát fejezte ki az erőszak terjedése miatt.

A fővárosban, Jubában dúló harcokban keddig 500-an haltak meg és 800-an sebesültek meg. Szerdán az összecsapások átterjedtek Bor városára, a keleti Jonglei szövetségi állam székhelyére – közölte Martin Nesirsky ENSZ-szóvivő. A vöröskereszt értesülései szerint a bori harcokban legalább 19 polgári személy vesztette életét.

Salva Kiir, aki a dinka népcsoport tagja, szerdai sajtótájékoztatóján közölte: kész a párbeszédre Riek Macharral. A nuer etnikumhoz tartozó politikust az elnök júliusban menesztette az alelnöki tisztségből.

Gérard Araud francia ENSZ-nagykövet, az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnöke nem zárta ki, hogy a két fő etnikai csoport, a dinkák és a nuerek polgárháborúba taszíthatják az országot, és párbeszédre szólította fel a szembenállókat.

Az ENSZ közölte: a harcok elől eddig húszezren menekültek az általa fenntartott menekülttáborokba.

G

érard Araud közölte: 7000-8000 ENSZ-békefenntartó állomásozik az 2011-ben függetlenné vált Dél-Szudánban, de „világos, hogy az ENSZ-katonák nem avatkoznak be a konfliktusba".

Uganda ideiglenesen lezárta Dél-Szudánnal közös határát, a kenyai határ nyitva áll, segélyszervezetek szerint egy menekülttábort készíttek elő az érkezőknek.

A fővárosban helyreállt a közlekedés és megnyitott a repülőtér, bár egy védelmi minisztériumi hivatalnok szerint rosszak a biztonsági feltételek, lövöldözések vannak a repülőtér környékén is.

Az Egyesült Államok 120 embert menekített ki szerdán Dél-Szudánból, Nagy-Britannia is evakuálja diplomáciai személyzete egy részét.

A politikai feszültség azóta nőtt meg a fiatal államban, amióta júliusban menesztették Machart, aki bejelentette, hogy indulni kíván az elnökválasztáson, és diktátori módszerekkel vádolta meg az államfőt. Kiirt egyre élesebben bírálják, amiért keveset tett az életszínvonal javításáért Afrika egyik legszegényebb országában.

Dél-Szudán két évvel ezelőtt vált le Szudántól, és bár az olajtartalékok háromnegyede a területén maradt, a nyersolaj kivitelét északi szomszédja nélkül nem tudja megoldani.