Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonazenészek, kórusok, karácsonyi dallamok

Szöveg: Tóth Andrea |  2013. december 19. 17:00

Tizenegy évvel ezelőtt tartottak először karácsonyi hangversenyt Hódmezővásárhelyen. A rendezvény már hagyománnyá vált. Az adventi hangverseny remek alkalmat kínál a város polgárainak, a katonacsaládoknak, hogy – zenei kifejezéssel élve –„ráhangolódjanak” az ünnepekre. A katonazenészeknek is igazi különlegesség ez a koncert, hiszen a megszokott pattogós indulók után, a kórusokkal kiegészülve a lágyabb dallamok világában is bemutathatják tudásukat.

Köszöntőjében Takács Attila ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a családok szerepét emelete ki. „Jó néhány katonánk a Nyugat-Balkánon, Afganisztánban tölti az ünnepeket. A zene eszköze azonban egy kicsit el tud repíteni bennünket hozzájuk, a szeretteinket közelebb tudja hozni, és egy kicsit ők is ünnepelni tudnak" – mondta.

1595964634
Közismert dallamok is elhangzottak

Megköszönte a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar tagjainak az egész éves munkát, amely során nem csak a zenével foglalkoztak, hiszen amikor kellett, az árvízi védekezésben is részt vettek. Hangsúlyozta, nem csak hagyományos értelemben vett katonazenészek, hanem művészek is a zenekar tagjai. Ezt bizonyítja, hogy idén elnyerték a Bessenyei-díjat.

A koncert egy alkalomhoz illő darabbal, Sosztakovics Ünnepi nyitányával kezdődött. A közönség a mű aláfestéseként a zenekar 2013-as évének legfontosabb eseményeiről láthatott egy bemutatót. A vetítések végigkísérték az estét, a nézők bepillanthattak az alakulat életébe, munkájába Liszt Ferenc Mazeppa című művének részleteit hallgatva. Bemutatták a hadisírgondozás területén idén elért eredményeket: a Kincses temetőben helyreállított Hősi parcellát és az I. világháborúban elesett hősök neveit tartalmazó emlékoszlopokat, miközben a Ryan közlegény megmentése című film dallamai csendültek fel.

1595964635
A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök is

Az ünnepi hangverseny egyik különlegessége a Városi Vegyeskarral és a Fandante Kamarakórussal előadott Halleluja volt, Händel Messiás című oratóriumából.

Ezt megelőzően Dr. Kiss-Rigó László, Szeged-csanádi megyéspüspök mondott ünnepi áldást, felidézve a katonasághoz kötődő emlékeit és örömét fejezte ki, hogy a katonáknak napjainkban lehetősége van hangszert ragadni és ilyen ünnepi koncertet adni.

A koncert hagyományos karácsonyi dalokkal zárult.

1595964635
Ismét nagy siker volt az adventi koncert