Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél-Walesben lesz a következő NATO-csúcs

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 16. 17:56

Jövő szeptember 4-én és 5-én Dél-Walesben tartják a NATO következő csúcstalálkozóját – jelentette be november 15-én, pénteken Anders Fogh Rasmussen, az atlanti szövetség főtitkára.

Az már eddig is ismeretes volt, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének állam-, illetve kormányfői 2014-ben Nagy-Britanniában tartják következő összejövetelüket, de a pontos dátumot és a közelebbi helyszínt eddig nem határozták meg.

Közleményében Rasmussen kitért arra: nem sokkal a csúcstalálkozó után, 2014 végén befejeződik a NATO vezette afganisztáni ISAF harci misszió, és a következő évtől alapvetően kiképző-támogató jellegűvé alakul át az atlanti szövetség afganisztáni küldetése.

A csúcstalálkozónak az afganisztáni kérdéskör áttekintése mellett – Rasmussen megfogalmazása szerint – az is feladata lesz, hogy megerősítsék az Európa és Észak-Amerika közötti köteléket, ami „erőnk, biztonságunk és sikerünk forrása".

Ez a napirendi pont egyértelműen arra a problémára utal, hogy a NATO-n belül az elmúlt évtizedekben az európaiak egyre kisebb részt vállaltak a közös védelmi erőfeszítésekből – részesedésük a két évtizeddel előtti egyharmadról mostanra nagyjából egynegyedre csökkent -, és az amerikaiak méltányosabb arányokat szeretnének kialakítani.

A főtitkár közleménye utalt arra, hogy a következő csúcstalálkozó helyszíne, Nagy-Britannia az 1949-ben létrehozott NATO alapító országainak egyike, és mindig jelentős mértékben hozzájárult mind a szövetség műveleteihez, mind a közös biztonságpolitikai gondolkodás alakításához.