Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Donald Trump menesztette a veteránügyi minisztert

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. március 30. 16:08

Donald Trump amerikai elnök menesztette David Shulkin veteránügyi minisztert, és helyére a Fehér Ház főorvosát, Ronny Jackson ellentengernagyot jelölte, aki a mindenkori amerikai elnök egészségét felügyeli.

Shulkin menesztése nem volt váratlan, az amerikai sajtó hónapok óta arról írt, hogy előbb-utóbb leváltják az előző elnök, Barack Obama által kinevezett tárcavezetőt. A meglepetést inkább a jelölt személye keltette, eddig ugyanis szinte kizárólag Rick Perry energetikai miniszter neve hangzott el lehetséges utódként.

Ronny Jackson az amerikai haditengerészet ellentengernagya, aki George W. Bush elnöksége óta dolgozik a mindenkori amerikai elnök személyes orvosaként, vagyis Trump elődjének, Barack Obamának is ő volt a személyes orvosa.

Az elnök közleménye szerint Jackson admirális magasan képzett és alkalmas a tisztség betöltésére, katonaként saját szemével látta a veteránok óriási áldozathozatalát, és jól tudja, hogy az ország mivel tartozik nekik. Donald Trump egyúttal megköszönte David Shulkinnak, hogy támogatta a háborús veteránok megsegítését szolgáló új törvényt. A menesztett tárcavezetőt korábban sok bírálat érte.

Az előző ciklusban a veteránügyi minisztériumban zűrzavar uralkodott, a háborús veteránok egészségügyi és nyugellátása sem volt zökkenőmentes.