Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyenruhás fegyveresek elfoglalták a krími parlament épületét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 27. 14:21

Egyenruhás, minden jel szerint orosz fegyveresek elfoglalták a Krími Autonóm Köztársaság parlamentjét február 27-én, csütörtök reggel az ukrajnai Szimferopolban. Erről a helyi tömegtájékoztatási eszközök számoltak be Refat Csubarovra, a krími tatárok parlamentjének (medzslisz) elnökére hivatkozva.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség jelentésében azt emelte ki, hogy a fegyveresek – akik azonosító jel nélküli egyenruhát és az orosz érdemrendeken használt, fekete-narancs színű úgynevezett György-szalagot viselnek – egyelőre nem terjesztettek elő semmilyen követelést. Az épület ablakára azt írták ki, hogy „a Krím félsziget Oroszországé".

A rendőrség körbe vette a terület minisztertanácsának is helyet adó épületet, és lezárta a környéket.

A podrobnosti.ua hírportál beszámolt arról, hogy helyi idő szerint hajnali 4 óra húsz perckor történt az épületfoglalás. A mintegy harminc támadó, gépfegyverekkel és más lőfegyverekkel lőni kezdték az épület bejáratait. Gyorsan behatolva lefegyverezték az épület őrségét, és kihajtották őket az épületből. Az elsődleges értesülések szerint senki sem sebesült meg.

Újságírók szemtanúktól, a parlamentnél egész éjszaka tüntető orosz-párti megmozdulás résztvevőitől úgy értesültek, hogy a teljes menetfelszerelésben érkező támadók előzőleg a földre parancsolták az épület előtti tüntetőket.

Egy szimferopoli szemtanú elmondta, az akció részvevőitől arra kérdésre, hogy kicsodák, azt a választ kapta, hogy oroszok. Hozzátette, hogy a támadók jól fel voltak fegyverezve, mint a filmekben a tengerészgyalogosok.

Miközben Ukrajna fővárosában, Kijevben már túl vannak a hatalomváltáson, és a Janukovics-kormányzatot elűző ellenzéki tüntetők szerdán már az új kormány valószínű összetételét is meghirdették, úgy tűnik, hogy az események újabb tűzfészke az ország déli részén fekvő, Krím lett.

A Krími Autonóm Köztársaság parlamentje szerdán rendkívüli ülést akart tartani a félszigeten kialakult helyzetről, de ez végül elmaradt.

A törvényhozás épülete előtt szerdán két tábor tüntetett. Az egyik tábor Ukrajna területi egységének megőrzésért, jórészt muzulmán krími tatárok részvételével, míg a másik a Krím Ukrajnától való elszakadásáért, oroszbarát aktivistákkal. A tüntetések csúcspontján mintegy tízezren voltak a parlament épülete előtt. A két tábor között összecsapások törtek ki, ami után mindkét oldal vezetői felszólították a demonstrálókat, hogy térjenek haza. A tüntetőknek csupán egynegyede tett ennek eleget.