Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazafias gondolkodásra nevel a HM HIM

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2014. február 27. 13:46

„Az önök intézménye nagyon fontos kapocs a társadalom és a honvédség között, hiszen látogatók tízezreit képesek megszólítani kiállításaikkal, programjaikkal” – mondta a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum évértékelő és feladatszabó értekezletén Vargha Tamás, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára február 27-én, Budapesten.

1595967648

Vargha Tamás: a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum nagyon fontos kapocs a társadalom és a honvédség között

Csütörtök délelőtt tartották a HM HIM éves értékelő és feladatszabó állománygyűlését. Beszédében Vargha Tamás mozgalmas és nehéz, de sikeres évként jellemezte a Magyar Honvédség szempontjából 2013-at. „Sikerült teljesítenünk minden olyan fontos feladatokat, amelyeket magunk elé tűztünk, hiszen vállalásaink reálisak voltak, és összhangban álltak Magyarország teljesítőképességével", fogalmazott a parlamenti államtitkár, és hozzátette: 2014-ben legalább ilyen elszántsággal kell majd dolgozni. A tavalyi év eseményei között többek között megemlítette a haderő nemzetközileg is nagyra értékelt békemissziós tevékenységét, a tavaszi rendkívül hóhelyzet és a későbbi árvíz idején tanúsított példás helytállást, de jelentős eredményként hivatkozott a Gripen-szerződés megújítására, a társadalom felé megkezdett nyitás folytatására is.

„Az önök intézménye nagyon fontos kapocs a társadalom és a honvédség között, hiszen látogatók tízezreit képesek megszólítani kiállításaikkal, programjaikkal", mondta a HM HIM dolgozóinak Vargha Tamás, és megköszönte tavaly végzett példás munkájukat – így a „láthatatlan munkatársakét" is, akik a tárgyi anyagok beszerzését, rendszerezését, leltározását végzik. A múzeum számtalan színes, ötletes, kreatív programmal vonzotta az érdeklődőket, kiemelten a fiatalokat a falak közé; mint Vargha Tamás rámutatott, a hőskereső rajzpályázat vagy a kokárdakészítő verseny nem csak gondolkodni tanít, hanem egyben a történelemre is irányítja az ifjúság figyelmét. 2014 feladatai között az első világháború centenáriumát említette kiemelt prioritásként, és sok sikert, az előző évben végzett minőségi munkavégzést kívánt a munkatársaknak.

Az államtitkári értékelést követően dr. Kovács Vilmos ezredes, az intézmény parancsnoka szólt 2013 eredményeiről, és megszabta a feladatokat 2014-re nézve is.

1595967648

Dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka


Fotó: Hovári Nikolett