Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Válságkezelő gyakorlatot tart a NATO

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. február 27. 15:37

Március 5-én kezdődik a NATO CMX 14 (Crisis Management Exercise) válságkezelő gyakorlat, ahol a szövetség tagjai a NATO konzultációs és döntéshozatali folyamatát gyakorolják. Február 25-én központi felkészülési foglakozást tartottak a hazai résztvevők számára.

A 90 fős foglalkozást Varga János vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója, egyben a gyakorlat katonai szakmai igazgatója nyitotta meg, aki kiemelte: a CMX az egyik legfontosabb rendezvény a NATO gyakorlatai között. Ezen ugyanis Magyarország polgári-, és katonai válságkezelési mechanizmusait a hazánkat közvetlenül érintő szimulált fenyegetések elhárításán keresztül gyakoroltatják.

A rendezvényen az Észak-atlanti Szerződés Szervezete polgári és katonai vezető szervei, valamint a tagállamok érintett szervezetei mellett a NATO meghívott és együttműködő partnerei, valamint több megfigyelő állam is részt vesznek.

A felkészítő foglalkozást – ahol a különböző szakterületek képviselő ismertették a szakágak válságkezelés során ellátandó feladatait – Dr. Tokovicz József dandártábornok, a HM Védelmi Hivatal főigazgatója, a gyakorlat tervező csoportjának vezetője irányította.