Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyiptom – Ashton szerint Murszi jól van, és értesül az eseményekről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 31. 10:48

Mohamed Murszi jól van, és értesül a világ eseményeiről – közölte július 30-i, keddi kairói sajtóértekezletén Catherine Ashton, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője, miután hajnalban találkozott a megbuktatott és titkos helyen fogva tartott volt egyiptomi elnökkel.

„Azt akartam elérni, hogy a családja tudja róla: jól van" – mondta. Az unió vezető diplomatája, aki elsősorban azért utazott hétfőn Egyiptomba, hogy megpróbáljon közvetíteni a belpolitikai válság megoldása érdekében, közölte: „Előre kijelentettem, hogy csak abban az esetben jövök, ha találkozhatok Murszival."

Arra a kérdésre, felajánlotta-e a volt államfőnek, hogy „biztonságban távozhat" – amint ez szerepelt médiajelentésekben -, Ashton így válaszolt: „Semmi ilyet nem tettem".

Ashton nem volt hajlandó semmilyen részletet elárulni arról, hol tartják fogva Murszit, és arról sem, miről beszélgettek. „Beszélgetésünk barátságos, nyílt és közvetlen volt" – mondta. Két órán beszélhetett Murszival, aki elmondta neki, hogy nézhet tévét, és olvashat újságokat – tette hozzá a főképviselő szóvivője.

A volt elnök hivatalosan senkit nem fogadhatott eddig, családja pedig arra panaszkodott, hogy nem tud kapcsolatba lépni vele.

Ashton már július 17-én is járt Kairóban. Követelte Murszi szabadon bocsátását és azt, hogy találkozhasson vele, de az egyiptomi hadsereg akkor ezt nem tette lehetővé.

Murszi július 3-i megbuktatása után az első hírek arról szóltak, hogy egy kairói katonai létesítményben tartják őt őrizetben. Néhány nappal ezelőtt pedig bejelentették, hogy hivatalosan vádat emeltek ellene. Kémkedéssel és azzal vádolják, hogy kapcsolatban állt a Hamász palesztin radikális szervezettel, amely 2011-ben segített neki megszökni a börtönből.