Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egykori vadászpilóta lett Dél-Korea új nemzetvédelmi minisztere

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2018. szeptember 1. 18:51

Mun Dzse In dél-koreai elnök a fegyveres erők eddigi vezérkari főnökét, Jöng Kjöng Dút nevezte ki a nemzetvédelmi tárca élére.

Az 58 éves tárcavezető katonai karrierjét a légierőnél kezdte vadászpilótaként. A szomszédos Észak-Korea nukleáris programjára tekintettel a múltban ismételten a dél-koreai hadsereg védelmi képességeinek a fejlesztéséért emelt szót.

Jöng Kjöng Du a minisztérium élén Szong Jong Mút váltja, aki a katonai hírszerzést érintő botrányba keveredett. Szong Jong Mu hónapok óta bírálatok érték a belbiztonsági parancsnokság egy 2016-os javaslatával kapcsolatban, amely rendkívüli állapot elrendelését szorgalmazta a krományellenes tüntetések idején. A mostani kormányátalakítás a védelmi mellett az oktatási, iparügyi, munkaügyi és nemi egyenlőségi tárcákat is érintette.

A dél-koreai nemzetvédelmi minisztérium a Szöul és Phenjan között történt közeledés jegyében az utóbbi időben a katonai feszültségek enyhítése mellett foglalt állást. Az április 26-i Korea-közi csúcson Mun Dzse In bejelentette, hogy a két ország közötti demilitarizált övezet őrposztjainak egy részét lebontják.