Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre valószínűbb a védelmi miniszter indulása az egyiptomi elnökválasztáson

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 8. 11:02

Egyre kevesebb kétség fér ahhoz, hogy Abdel-Fattah esz-Szíszi indul a tavaszra tervezett elnökválasztáson Egyiptomban.

Bár az egyiptomi hadsereg tagadja a helyi sajtóban megjelent híreket, miszerint a védelmi miniszter és egyben vezérkari főnök döntött hozott a kérdésben, minden jel arra mutat, hogy csak idő kérdése a bejelentés.

A 2012-es választásokat megelőző szoros küzdelemmel ellentétben ezúttal hiányoznak a nehézsúlyú jelöltek, az 59 éves esz-Szíszi tűnik az egyedüli esélyesnek.

Esz-Szíszi jelölése tovább mélyítené a kormánypártiak és az iszlamista ellenzéki erők közötti szakadást. Mindazonáltal, a tábornok, aki júliusban megfosztotta Mohamed Murszit elnöki posztjától, maga mögött tudhatja a társadalom azon részét, amely a nyár óta tartó erőszak elfojtását várja egy erőskezű vezetőtől.

Az egyiptomi társadalom mintegy tíz százalékát kitevő keresztény kisebbség is esz-Szíszit szeretné az elnöki poszton látni. A kopt karácsonyt megelőző hétfő esti misén II. Tavadrosz, a kopt egyház feje név szerint említette a tábornokot, amit a jelenlévő hívek tömege hatalmas ovációval fogadott.

Egy ősszel kiszivárgott hangfelvételen esz-Szíszi arról beszél, hogy egy álmában megélt látomás során Anvar Szadat volt elnökkel közli, hogy biztosan ő lesz Egyiptom elnöke. A hadsereg nem kommentálta a felvételen elhangzott kijelentéseket.