Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az öreg ötvenes – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. január 8. 12:14

A világ egyik legismertebb és legnagyobb darabszámban gyártott nehézgéppuskája, az M2-es hamarosan 100 éves lesz. A neves ünnepen minden valószínűség szerint újabb „családtagok” kerülnek le a gyártósorokról.

1595965284
Az első világháború lövészárok-harcainak tapasztalatai és a gyilkos hatékonyságú német géppuskákkal szembeni küzdelem tanulságai alapkán már 1918-ban felmerült az igény az amerikai hadvezetésben egy új, .50 hüvelykes (12,7 mm-es) lőszert tüzelő nehézgéppuska kifejlesztésére és hadrendbe állítására.

John J. Pershing tábornok, az Európába küldött amerikai haderő parancsnoka olyan fegyvert kért, amely repülőgépek és páncélozott földi járművek, harckocsik ellen is hatásos. A feladatot az ekkor a Colt fegyvergyárnak dolgozó John Browning és a Winchester Arms fegyvergyár kapta meg. Az alapkialakítás véglegesítésére 1921-ben került sor, a fegyver pedig „gépfegyver, .50-es űrméret, M1921" megnevezéssel 1923-ban állt szolgálatba az amerikai fegyveres erőknél. Az ekkor még csak vízhűtéssel működő géppuska hamarosan a hadsereg és a haditengerészet elsődleges légvédelmi fegyvere lett.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin január 10-én, pénteken megjelenő számában!)