Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éjféltől tűzszünet Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. december 29. 14:42

Helyi idő szerint csütörtök éjféltől tűzszünet lép életbe Szíriában, a hadsereg felhagy a harci tevékenységgel – jelentette csütörtökön a SANA szíriai állami hírügynökség.  

A tűzszünet nem vonatkozik az Iszlám Állam (IÁ) és az Dzsabhat Fatah as-Sám (korábbi nevén an-Núszra Front) nevű terrorszervezetekre. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is megerősítette, hogy az általános fegyvernyugvás csütörtök éjféltől lép életbe a Szíriában.
 
Az Anadolu török állami hírügynökség szerdán korábban azt jelentette, hogy a Szíria északi részére benyomuló Törökország és az Aszadot fegyveresen is támogató Oroszország megállapodott az egész Szíriára kiterjedő tűzszünet feltételeiről. A két hete Aleppóval kapcsolatban kötött fegyvernyugvás kiszélesítését előirányzó egyezségről annyit lehet tudni, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának tavaly decemberben elfogadott, a szíriai békefolyamatot szabályozó, 2254. számú határozatán alapszik, a terrorszervezetekre nem vonatkozik, de arról nincs információ, hogy a megállapodás pontosan melyik csoportokat kezeli terrorszervezetként. Ankara a PYD-t terrorszervezetnek tartja.

Az elmúlt napokban intenzív egyeztetések folytak telefonon Szergej Lavrov orosz és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter között a szíriai helyzetről, valamint a szíriai ellenzék és a kormány képviselői között Asztanában tartandó tárgyalásokról. Cavusoglu tárgyalt a szíriai felek közötti megbeszélésekről iráni hivatali kollégájával, Mohamed Dzsavád Zaríffal is.

Lavrov kedden azt közölte, hogy a szíriai kormány az ellenzékkel egyeztet egy lehetséges béketárgyalás előkészületeiről. A Szaúd-Arábia támogatását élvező és a szíriai ellenzéki csoportok egy részét támogató Tárgyalási Főbizottság (HNC) azonban azt mondta: nincs tudomása ilyen egyeztetésekről, viszont támogatna egy tűzszünetet.

Egy hete Lavrov, Cavusoglu és Zaríf háromoldalú megbeszélést folytatott Moszkvában és végül közös nyilatkozatot tett arról, hogy mindhárom ország támogatja Szíria területi épségének fenntartását, és egyben kész elősegíteni a szíriai kormány és ellenzék közötti kiegyezést a béketárgyalások garantálásának és a megállapodási tervezet kidolgozásának elősegítése révén.