Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életfogytiglant kapott a Blackwater 2007-es bagdadi vérengzésének egyik elkövetője

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. április 14. 17:42

A Blackwater egykori amerikai biztonsági cég egy tagját életfogytiglani, három bűntársát pedig 30 évi szabadságvesztésre ítélte egy szövetségi bíró április 13-án, hétfőn Washingtonban, a 2007-ben történt bagdadi mészárlásban játszott szerepük miatt.

A Blackwater emberei 2007. szeptember 16-án egy amerikai diplomáciai konvoj útját biztosították, amikor a zsúfolt bagdadi Niszúr téren – állításuk szerint – támadás érte őket, ezért önvédelemből lövöldözni kezdtek. Az ügyészség ezzel szemben azt állította, hogy a zsoldosszervezet perbe fogott alkalmazottai mély közönnyel viseltettek a vérengzés iránt.
Az incidensben 14 civil életét vesztette, további 17 pedig megsebesült.

A vádlottak közül az esküdtszék tavaly novemberben Nicholas Slattent előre megfontolt szándékból elkövetett emberölésben, a másik három vádlottat – Paul Slough-t, Evan Libertyt és Dustin Heardöt – többrendbeli, erős felindulásból elkövetett szándékos emberölésben, emberölési kísérletben és fegyverrel való visszaélésben mondta ki bűnösnek. 13 ember halálában találták bizonyítottnak a bűnösségüket.
Slatten most életfogytiglani, a másik három elítélt pedig 30 év plusz egy napig tartó szabadságvesztést kapott. Az elítéltek ismételten ártatlannak vallották magukat, ügyvédeik pedig közölték, hogy készek fellebbezni.

A bíróság épületénél mintegy százan szimpátiatüntetést tartottak a volt őrök mellett, Blackwater feliratú pólóban.
Royce Lamberth bíró az ügyvédekkel és az ügyészekkel folytatott egynapos tanácskozás után hozta meg ítéletét, és a négy volt zsoldosra a törvény által megengedett minimális büntetést szabta ki. A védelem felmentésért, a vád pedig szigorításért folyamodott.
Az Egyesült Államok külügyminisztériuma az iraki amerikai jelenlét alatt az amerikai diplomaták védelmére szerződtette a Blackwatert Bagdadban és máshol a közel-keleti országban.

Az incidenst követően a cégnek be kellett fejeznie iraki működését, de a WikiLeaks szerint alkalmazottai közül több százan – hasonló fegyveres őrző-védő vállalkozások embereiként – továbbra is a közel-keleti országban maradtak.