Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elfogtak egy al-Kaidához kötődő vezető fegyveres lázadót

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 13. 22:28

Február 12-én, szerdán Libanonban őrizetbe vettek egy vezető fegyveres lázadót, aki az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel áll kapcsolatban, és aki az utóbbi időben több pokolgépes támadást tervelt ki síiták ellen.

Biztonsági források közlése szerint Naim Abbász elfogása segíthet a Libanonban működő dzsihadista sejtek felkutatásában. A hatóságok ezeknek a szélsőséges csoportoknak a számlájára írják, hogy megszaporodtak a hadsereg és a Hezbollah libanoni síita politikai és katonai csoport elleni támadások.

Libanonban az erőszak növekedése szorosan összefügg a szomszédos Szíriában három éve tartó polgárháborúval, amely miatt mindkét országban kiéleződött a síiták és szunniták közötti feszültség.

Abbász bevallotta, hogy több merényletet szervezett meg. Szerepet játszott négy, autóba rejtett pokolgéppel, Bejrút síiták lakta külvárosi részén elkövetett támadásban, valamint a szintén főleg síiták lakta Hermel városában végrehajtott két másik merényletben is. Valamennyi helyszín a Hezbollah fellegvárának számít. A támadásokban sok civil vesztette életét.