Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elhunyt a WTC elleni 1993-as merénylet kitervelője

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. február 20. 14:55

Hetvennyolc éves korában elhunyt a vak sejk néven is emlegetett Omar Abdel-Rahman február 18-án, szombaton, akit életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni, 1993-as merénylet kiterveléséért.

Kenneth McKoy, az észak-karolinai Butnerben lévő büntetés-végrehajtási intézet szóvivője szerint a cukorbetegségben is szenvedő Omar Abdel-Rahman koszorúér-betegségben halt meg.

Az egyiptomi születésű Abdel-Rahman, aki több mint húsz évet töltött börtönben, még fogsága alatt is a radikális muszlimok egyik vallási vezetőjének és szimbólumának számított.

A gyermekkorában cukorbetegsége miatt megvakult sejk a rettegett Gamaa Iszlamíja egyiptomi iszlamista szervezet egykori vezetője volt, amely erőszakcselekményekkel Hoszni Mubarak volt elnök megbuktatását tűzte ki célul.

Abdel-Rahman 1990-ben menekült Egyiptomból az Egyesült Államokba, ahol egy New Jersey-i mecsetben kezdte terjeszteni tanait. Követőinek egy csoportját később elítélték a Világkereskedelmi Központ elleni 1993-as, robbantásos merénylet miatt, amely hat ember életét követelte. Ugyanabban az évben őrizetbe vették Abdel-Rahmant is azzal a váddal, hogy összeesküvést szőtt egy sor pokolgépes merénylet végrehajtására New Yorkban.