Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Előretörés Kobaninál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 19. 8:25

Kurd harcosoknak sikerült elűzniük az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet tagjait a török határ közelében fekvő, hetek óta ostromolt szíriai város, Kobani hat épületéből, s úgy tűnik, a kurdok lassan felülkerekednek az iszlamistákon – tájékoztatott az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

A szíriai kurdok Népvédelmi Egységei (YPG) különleges műveletet hajtottak végre, amelynek keretében bevettek a terroristák által használt hat épületet, és nagy mennyiségben foglaltak le precíziós lőfegyvereket, könnyű kézifegyvereket, valamint rakétavetőkhöz és gépfegyverekhez használt lőszereket – közölte az OSDH. A csoport hozzátette, hogy az összecsapásokban legalább 13 dzsihadista meghalt.
Idrísz Nasszán kobani tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a kurd harcosoknak az utóbbi napokban sikerült előrenyomulniuk a város keleti és délkeleti részén. Úgy vélte, hogy az IÁ jelenleg Kobaninak kevesebb mint húsz százalékát tartja ellenőrzése alatt.
Néhány órával a kurd harci cselekményt megelőzően az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció négy légicsapást mért az IÁ hadállásaira a határvárosban – adta hírül a londoni emigráns szervezet. A nemzetközi szövetség szeptember végétől kezdve folyamatosan hajtja végre légitámadásait a dzsihadisták ellen.

Az arabul Ain-el-Arabként ismert, szeptember közepe óta ostrom alatt tartott Kobaninál a harcok kezdete óta mintegy 1200 ember – többségében az IÁ harcosai – vesztette életét.
A határváros időközben a terrorszervezet elleni küzdelem szimbólumává vált. A nemzetközi szövetség légicsapásain kívül a szíriai kurd egységek támogatására iraki kurd pesmergák, valamint szíriai felkelőcsoportok vonultak Kobaniba. Ez utóbbiak a több mint három éve tartó szíriai polgárháborúban Bassár el-Aszad szíriai elnök és az IÁ ellen is küzdenek.

A nyugat-szíriai Aleppó tartomány felkelők kezén lévő térségeire légicsapást mértek kedden a szíriai kormányerők, s a támadásokban legalább 13 polgári lakos – köztük két gyermek – vesztette életét. Az ugyancsak Aleppóban fekvő, az IÁ által ellenőrzött Al-Bab városában keddre virradóra hajtottak végre légitámadást a hadsereg egységei, és legalább 14 civil halálát okozták.
A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkollott szíriai felkelés halálos áldozatainak száma mára meghaladja a kétszázezret.