Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Építkezés közben került elő a rombológránát

Szöveg: Szűcs László |  2014. november 19. 7:19

A 46. héten, azaz november 10−16. között 52 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 15 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Csörgei Csilla törzsőrmester, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig összesen 2421 bejelentést kaptak.

November 10-én Simontornyára vonultak ki a tűzszerészek, mivel a szakiskola tankertészetében, földmunkák közben világháborús robbanószerkezetet találtak. A Szabó Tamás főtörzsőrmester vezette járőr egy PTAB típusú bombát szállított el a helyszínről a központi gyűjtőbe.

Ugyanezen a napon a főváros XXIII. kerületében, a János Apostol úton is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. Építkezés közben egy 10,5 centiméteres rombológránát került elő a földből. A német gyártmányú második világháborús robbanótestet a Kocsis Tibor főtörzsőrmester vezette járőr szállította el a központi gyűjtőbe.

November 11-én az M7-es autópályát kellett lezárniuk a rendőröknek Székesfehérvár és Polgárdi között, a tűzszerészek ugyanis ekkor hatástalanítottak két, az előző napon, vízelvezetőárok-tisztítás közben talált robbanószerkezetet. A két darab, AO−100 típusú, szovjet gyártmányú szükségbomba gyújtószerkezeteit Szabó Tamás főtörzsőrmester, járőrparancsnok a helyszínen kiszerelte és megsemmisítette. A bombatesteket a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Címkéktűzszerész