Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emberölés miatt elítélték a volt ciprusi védelmi minisztert

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 11. 11:00

Emberölés vádjában bűnösnek találta egy lárnakai bíróság július 9-én, kedden Kosztasz Papakosztasz volt ciprusi védelmi minisztert egy dél-ciprusi haditengerészeti támaszponton két évvel ezelőtt történt robbanássorozat kapcsán.

2011. július 11-én hatalmas robbanások rázták meg a Zygi melletti Evangelosz Florakisz támaszpontot, ahol nagy mennyiségű, szabálytalanul tárolt lőszer kapott lángra. A katasztrófa 13 halottat követelt, több mint 60-an megsebesültek, és a robbanások jelentős károkat okoztak Ciprus legnagyobb villamos erőművében. A támaszponton mintegy 80 konténer robbant fel, ahol 2009 óta egy Iránból Szíriába tartó hajóról lefoglalt muníciót tároltak. Jelentős anyagi károk keletkeztek a támaszponthoz közeli településeken és üdülőhelyeken is.

 

€A bíróság mindenekelőtt a volt védelmi minisztert tette felelőssé amiatt, hogy a hatóságok súlyos mulasztásokat követtek el a lefoglalt lőszer tárolása során. Papakosztaszt emberöléssel vádolták. A büntetésekről július 24-én dönt a bíróság, s a korábbi miniszter akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

A bíróság halált okozó gondatlanság vádjában bűnösnek találta a helyi tűzoltó parancsnokot és annak helyettesét, valamint a katasztrófavédelem vezetőjét. Ők négy év börtönt kaphatnak. Ezzel szemben két további vádlottat – Markosz Kiprianu volt külügyminisztert, valamint Szavasz Argirut, a ciprusi nemzeti gárda volt helyettes vezetőjét – felmentette.

Az áldozatok hozzátartozói tiltakoztak az általuk túl enyhének tartott bírói döntések miatt, és valamennyi vádlott esetében életfogytiglani börtön kiszabását követelték.

A robbanássorozat belpolitikai válságot okozott Cipruson, megrendítve az akkor kormányzó baloldali AKEL (Ciprusi Dolgozó Nép Haladó Pártja) iránti bizalmat. A történtek után Papakosztasz és Kiprianu azonnal lemondott miniszteri tisztségéről.