Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rekordot döntött a Vadóc-tábor létszáma

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2013. július 11. 9:51

Az eddigi legnagyobb érdeklődés kísérte a negyedik alkalommal megrendezett Vadóc-tábort a debreceni Kossuth-laktanyában. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Humánszolgáltató Irodájának dolgozói mindent meg is tettek azért, hogy ne érje csalódás a gyerekeket és szüleiket.

1595956868

Mozgalmas, élményeket adó két hetet töltöttek el a honvédségi dolgozók gyermekei azokkal a pedagógusokkal, akik már évek óta visszajáró vendégei a laktanyának. Az első turnusra még „csak" negyvenen jelentkeztek, a második héten viszont duplázni kellett a pedagógusok és a segítők létszámát is, hiszen nyolcvan gyerek vette birtokba a laktanya sportcsarnok melletti erdős területét.

„A vezérelv négy évvel ezelőtt az volt, hogy a dolgozókat segítsük. Kezdetben még toborozni kellett a táborlakókat, a következő években egyre nagyobb volt az érdeklődés, aztán eljutottunk odáig, hogy két turnust szerveztünk. De idén már ez is kevésnek bizonyult. A szülők azt mondogatják nekünk, jó volna, ha a színvonalas tábori programokon túl a nyár további részében gyermekfelügyeletre is lenne lehetőség" − mondta el Déginé Bulyáki Edit, a Humánszolgáltató Iroda vezetője.

1595956868

Volt, aki egy hétre jött, de sokan dupláztak és mindkét turnus idejére maradtak. A tábor programja általában a dandár munkaidejéhez igazodott, ám mindkét héten volt egy-egy nap, amikor a bátrabbak bent aludhattak a laktanya fenyőfái között felállított 50 személyes katonai sátorban. Ezen az estén pizza-vacsora és hatalmas tábortűz várta a gyerekeket. Még a kisebbek is teli torokból énekeltek a tűz körül, hiszen sokaknak ez volt az első tábortűz-élményük. Ezzel azonban nem ért véget az este: a gyerekek félórás váltásokban őrséget adtak, az éj leple alatt azonban mégis megpróbálta ellopni az „ellenség" a tábor zászlaját. Miután a vadócok hősiesen megvédték a lobogót, foglyul ejtették, majd fogdába kísérték a betolakodókat, s az éjszaka további részét hálózsákban, igazi tábori körülmények között töltötték.

1595956868

A turnusokban részt vevők megismerkedtek a laktanyával, a katonai felszerelésekkel és fegyverekkel, valamint interaktív tárlatvezetésen vettek részt az alakulat csapatmúzeumában.
Játszótérre és játszóházba, kirándulásra vitte őket a katonai autóbusz. A Hortobágyon nyitott szafari-kocsiba szálltak, és megismerkedtek az ottani állatvilággal: láttak többek között vadlovat, farkast, rókát, keselyűt, a vízi élővilágot pedig motorcsónakkal járták be a Hortobágy folyón. Tokajban hegyet másztak, záróprogramként pedig „ki mit tud?"-on mutatták be produkcióikat szüleiknek. A kézműves-foglalkozások, a közös zenélések és éneklések végigkísérték a napokat, sőt, Bódi Ádámmal, a DVSC sztárfutballistájával is focizhattak a táborozók a laktanya sportcsarnokában.

1595956868

Fotó: a szerző felvételei

Címkékmúzeumsport