Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dél-Kivuban a helyzet változatlan?

Szöveg: Král Attila ezredes |  2013. július 11. 12:04

A biztonsági helyzet értékélése alapján megállapítható, hogy a kongói Dél-Kivu tartomány viszonylagosan nyugodt, de az elmúlt időszakban a bűnesetek száma és egyes fegyveres csoportok aktivitása növekedett.

1595956870

Ennek egyik szomorú példája, hogy Walungu tartományban a közelmúltban egy pakisztáni békefenntartókból álló konvoj haladását akadályozta egy eddig még ismeretlen fegyveres csoport. A kialakult tűzharcban az egyik kéksapkás sajnos életét vesztette. Az esetet a nemzetközi közvélemény egyértelműen elítélte, az ENSZ főtitkára pedig példátlannak és háborús bűncselekménynek minősítette.

Az ENSZ egyik korábbi határozata alapján több nemzetből álló ideiglenes műveleti egységet állítanak fel − többek között dél-afrikai és tanzániai katonákból −, amelynek egyik feladata az lesz, hogy semlegesítse a különféle szakadár fegyveres csoportokat, milíciákat.

A kongói EU misszió tanácsadói és nem műveleti feladatokat lát el. Ennek keretében a FARDC által szervezett és az EUSEC által támogatott tényfeltáró szemrevételezést hajtottak végre a közelmúltban a 10. Katonai Körzetben a Bukavu, Luvungi, Luberezi és Uvira helyőrségekben diszlokáló csapatoknál. A bizottság a személyügyi, a humánerőforrás-gazdálkodási, a pénzügyi és a logisztikai vonalon folytatott vizsgálatokat.

1595956870

Fotó: a szerző felvételei