Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ENSZ: az irakiak elkezdték visszaverni a terrorszervezet támadásait

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 19. 20:31

Az iraki kormánynak az a stratégiája, amelynek keretében bevonja a kurdokat és a helyi törzseket is az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elleni küzdelembe, elkezdte meghozni első gyümölcseit – mondta november 19-én, kedden Nikolaj Mladenov, az ENSZ-főtitkár iraki különmegbízottja a Biztonsági Tanács New York-i ülésén.

A hosszú belpolitikai bénultság után hivatalát augusztusban elfoglaló Haider al-Abádi iraki miniszterelnök korábban arra adott utasítást tisztségviselőinek, hogy pontosan fizessék ki a helyi törzsek tagjai közül besorozott katonák zsoldját, fegyverezzék fel őket és kapjanak megfelelő kiképzést.

Bagdad terrorellenes stratégiája sikeresnek bizonyul – mondta Mladenov, és hozzátette, hogy elkezdődött az iraki közösségek térhódítása az IÁ-val szemben.

Az iraki emberi jogi miniszter november 2-án azt közölte, hogy az IÁ az Albu Nimr törzs legkevesebb 322 tagjával végzett azóta, hogy október végén a dzsihadisták bosszúhadjáratot kezdtek a törzs ellen, amiért annak tagjai ellenálltak a szélsőségeseknek. – A könyörtelen mészárlást követően több közösség döntött úgy, hogy szövetséget köt a kormánnyal a dzsihadisták legyőzésére – tette hozzá Mladenov.

Az ENSZ különmegbízottja ezután minden további iraki csoportot arra szólított fel, hogy kezdjenek tárgyalásokat Bagdaddal esetleges nézeteltéréseik elsimítása érdekében, majd csatlakozzanak az iraki kormány IÁ-ellenes hadjáratához.

Abádi kormánya múlt héten megállapodott az iraki kurd autonóm tartománnyal az olajeladásokról régóta húzódó jogvitában, és tisztségviselőik járandóságai kifizetéséről. Ez a megegyezés lehetővé tette a kormány együttműködését az iraki kurd harcosokkal, a pesmergákkal, akik a frontvonalban harcolnak a szélsőségesek ellen.

Az iraki biztonsági erők múlt héten eddigi legnagyobb győzelmüket könyvelhették el az IÁ elleni harcukban: múlt pénteken visszafoglalták az ország legnagyobb kőolaj-finomítójának otthont adó várost, Baidzsit. Az iraki állami televízió most arról adott hírt, hogy az iraki erők kedden hónapok óta először léptek a létesítmény területére.

Idén legkevesebb tízezer polgári lakos vesztette életét és húszezren sebesültek meg Irakban az országban dúló erőszak miatt, és több mint 1,9 millióan kényszerültek arra, hogy elhagyják otthonaikat – jegyezte meg Mladenov.