Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ENSZ-bizottság: a szíriai és iraki konfliktus regionális háborúba torkollik

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 18. 14:40

A szíriai háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-bizottság június 17-én, kedden arra figyelmeztetett, hogy az egész térség a háború szélén áll, a világszervezet menekültügyi főbiztosa szerint pedig az iraki felekezeti vérontás újabb tömeges menekülthullámmal fenyegeti a szomszédos országokat.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa elé terjesztett jelentésében a bizottság hangsúlyozta, hogy egyre nagyobb egy regionális háború esélye a Közel-Keleten az iraki szunniták előrenyomulása miatt az iraki-szíriai határ térségében. A negyedik éve tartó szíriai polgárháború és az ENSZ Biztonsági Tanácsának tehetetlensége az egész térség destabilizálásával fenyeget.

„A szíriai konfliktus elérte a csúcspontot és az egész térséget fenyegeti" – jelentette ki az ENSZ-vizsgálóbizottság elnöke, Paulo Sergio Pinheiro brazil diplomata a 47-tagú tanács genfi ülésén mondott beszédében.

Az Irak északi részén az al-Kaida terrorhálózat ihlette Iraki és Levantai Iszlám Állam (ILIÁ) által elkövetett kegyetlenkedések és terrortámadások egyre több külföldi harcost és mozgalmat vonzanak. A szélsőséges iszlamista csoport a jelek szerint „fel akarja lobbantani a szektarianizmus lángját Irakban és Szíriában" – mutatott rá jelentésében a vizsgálóbizottság.

A szíriai ellenzéki csoportok, valamint az ILIÁ és az an-Nuszra Front szélsőségei egymással és a szíriai kormánnyal is harcolnak a térség ellenőrzéséért, ami a bizottság szerint az újabb hét évre megválasztott Bassár el-Aszad elnöknek kedvez.

A szíriai erőszak soha nem látott szintet ért el, az emberek büntetlenül követnek el bűncselekményeket a bizottság szerint. A konfliktus több mint három éve alatt több mint 160 ezren haltak meg Szíriában.

Antonio Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint a belső menekültek újabb hulláma várható Irakban, ha nem sikerül a közeljövőben kezelni a válságot, és elhúzódik a konfliktus.

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága (UNHCR) szerint az észak-iraki Moszulból a múlt héten legalább 300 ezren menekültek el az autonóm Kurdisztán viszonylag békés vidékeire.

Január óta félmillió iraki hagyta el a nyugati országrészben fekvő el-Anbár kormányzóságot.

A szíriai polgárháború elől 2011 márciusa óta több mint 2,8 millióan menekültek el a szomszédos országokba, közöttük 225 ezren Irakba az UNHCR adatai szerint.

„A térség országainak helyzetét tekintve úgy vélem, Szíria nem megfelelő célpont (az iraki menekültek számára), Jordániára már most is hatalmas nyomást gyakorolnak a szíriai menekültek" – jelentette ki Guterres. „Így nehéz előrelátni, hogyan birkózik meg a térség egy újabb menekülthullámmal" – tette hozzá. Hangsúlyozta: egy esetleges iraki exodus esetén feltétlenül szükség lesz a nemzetközi közösség szolidaritására, de a legfontosabb most ennek a megelőzése.