Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ENSZ-iskolát ért találat a Gázai övezetben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 4. 15:07

Legalább tízen meghaltak, amikor feltehetően tüzérségi vagy légicsapás érte egy ENSZ-iskola közvetlen környékét a Gázai övezet déli részén – jelentették helyi egészségügyi források.

A Rafah városában található épületben, illetve a hozzá tartozó területen több száz, izraeli légitámadások elől menedéket kereső palesztin tartózkodott.

„Az első értesülések szerint sok a halott és a sebesült az UNRWA (az ENSZ palesztin menekültek segélyezéséért felelős szervezete) iskolájában egy támadás következtében" – mondta az ENSZ-ügynökség szóvivője, Chris Gunness.

A harcokban részt vevő felek egyike sem vállalta egyelőre a felelősséget, sem Izrael, sem pedig a palesztin szervezetek. Az izraeli hadsereg közölte: vizsgálják az esetet. A légitámadásnak tűnő csapás élelemért sorban álló embereket talált el. A tíz halotton kívül mintegy 35-en megsebesültek.

Cipi Livni igazságügyi miniszter az összecsapásokról nyilatkozva azt mondta vasárnap, hogy „még nem érték el a gázai hadjárat céljait", amelyek közül az első a Hamász radikális palesztin szervezet rakétatámadásainak a megszüntetése, a második pedig az izraeli terület alá ásott alagutak felszámolása. A béke fejében a Hamász a Gázai övezet blokádjának felszámolását követeli. Livni, a biztonsági kabinet tagja erről azt mondta, hogy „erről velünk most nincs tárgyalás… A Hamász még várhat… Nem lehet hinni neki, miután az összes kihirdetett tűzszünetet megsértette, beleértve azt a kettőt is, amelyet maga jelentett be".

Az izraeli hadsereg augusztus 3-án, vasárnap erőinek részleges átcsoportosítását jelentette be. Egyes alakulatok a Gázai övezet keleti sávját foglalják el, mások visszatérnek Izrael területére, de a közelben maradnak arra az esetre, ha be kellene avatkozniuk – mondta a közrádiónak egy katonai szóvivő.