Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ENSZ: vitathatatlanok a vegyifegyver-ellenőrök megállapításai

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 19. 21:04

Vitathatatlannak nevezte az ENSZ szóvivője a világszervezet vegyifegyver-ellenőreinek a szíriai gáztámadással kapcsolatos jelentését szeptember 18-án szerdán, miután Oroszország korábban elfogultnak nevezte azt.

„A jelentés megállapításai vitathatatlanok, magukért beszélnek. Ez egy mélységesen objektív jelentés volt az incidensről" – közölte Martin Nesirky szóvivő.

Az ENSZ szakértői helyszíni mintavételen alapuló, hétfőn kiadott jelentésükben megállapították, hogy augusztus 21-én Damaszkusz környékén szarin nevű mérges gázt vetettek be, azt azonban nem vizsgálták, hogy melyik fél felelős a támadásért.

Nyugati diplomaták szerint a jelentésben foglaltak alapján egyértelmű, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz lojális erők követték el a támadást. Az Aszad legfőbb támogatójának számító Oroszország azonban továbbra is a felkelők „provokációjának" tartja az eseményt.

Az ENSZ-jelentést szerdán a Szíriába látogató Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes politikailag motiváltnak, elfogultnak és egyoldalúnak nevezte.

Nersirky leszögezte, hogy a helyszínen vett minták felügyeleti láncát „aprólékosan dokumentálták", az azok alapján levont következtetések vitán felül állnak.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár teljes mértékben meg van győződve a jelentés megalapozottságáról, mivel a szakértők a dokumentum elkészítése során a legmagasabb tudományos kritériumok szerint jártak el – közölte a szóvivő.

Nesirky azt is hozzátette, hogy az ENSZ ellenőrei hamarosan visszatérnek a közel-keleti országba, hogy újabb állítólagos gáztámadásokat vizsgáljanak ki.

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet keddi jelentése szerint a jelentésben foglaltak alapján a szarint hordozó rakétákat egy olyan területről lőtték ki, amely az Aszad testvére által irányított köztársasági gárda ellenőrzése alatt áll. Korábban John Kerry amerikai külügyminiszter is arról beszélt, hogy a rakéták röppályája alapján azt a kormányerők lőtték ki.

Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet kedden azt hangsúlyozta, hogy a támadáshoz használt rakéták technológiai fejlettsége igazolja, hogy a rezsim fegyvereiről van szó.

Hasonlóan vélekedett Laurent Fabius francia külügyminiszter is orosz kollégájával, Szergej Lavrovval tartott közös sajtótájékoztatóján. Lavrov ugyanakkor elutasította ezen érveket.

A támadásban az amerikai kormány szerint több mint 1400 ember, köztük 400 gyermek halt meg, bár e számokat többen vitatják.