Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erdogan Ankara támogatására kérte a türk nyelvű országokat a terrorizmus elleni harcban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. október 16. 21:07

Ankara támogatására kérte a türk nyelvű országokat a terrorizmus elleni harcban Recep Tayyip Erdogan török államfő október 15-én, kedden Bakuban, a Türk Tanács VII. csúcstalálkozóján.

Kifejtette, a terrorizmus elleni küzdelemben szeretne támogatást és szolidaritást kérni a részt vevő államoktól. A kölcsönös támogatás a türk nyelvű népek dicső hagyománya – hangoztatta. Mint mondta, Törökország addig folytatja hadműveletét Szíriai északi részén, amíg fel nem számolja a terrorizmus jelentette fenyegetettséget. Szólt arról, hogy a török hadsereg a Béke Forrása fedőnevű hadműveletben, Szíriában már ezer négyzetkilométernyi területet felszabadított.

„Ankara azt tervezi, hogy hamarosan az észak-szíriai Manbídzstól egészen az iraki határig tartó területen biztonsági övezetet hoz létre. Az első szakaszban egymilliónyi szíriai menekültet költöztetnek oda, a másodikban pedig már kétmilliónyit. A terrorellenes művelethez elvárja a testvéri országok támogatását" – mondta el.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport Béke Forrása fedőnéven múlt héten, szerdán hadműveletet indított Északkelet-Szíriában a Törökország által terrorszervezetnek minősített, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia, valamint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen.

Ankara célja, hogy biztonsági övezetet hozzon létre a határ mentén, ahová a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérhetnek.

A SANA szíriai állami hírügynökség agressziónak minősítette a hadműveletet, és a nemzetközi közvélemény is elítélte Ankara fellépését.