Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eredményes a pakisztáni offenzíva

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 31. 19:21

Eredményesnek nevezte az Afganisztánnal határos törzsi területen a lázadók ellen négy hónapja folytatott offenzíváját a pakisztáni hadsereg október 30-án.

A kormánycsapatok eddig 1100 fegyverest öltek meg.
Aszim Szalim Badzsva vezérőrnagy, a hadsereg szóvivője Pesavarban újságíróknak kijelentette, hogy a júniusban indított észak-vazirisztáni offenzíva a terveknek megfelelően halad, és a hatása Pakisztán-szerte érezhető: csökkent a terrortámadások, a zsarolások és az emberrablások száma. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor ér véget a hadművelet.
Több észak-vazirisztáni területet és utat megtisztítottak a fegyveresektől, és folyik az újjáépítés – közölte a szóvivő. A katonák eddig 146 tonna robbanószert, több ezer fegyvert és nagy mennyiségű lőszert foglaltak le – mondta.
A karacsi repülőtér elleni véres támadás után indított offenzíva előtt a törzsi területet tekintették a helyi és a külföldi lázadók menedékének.

Badzsva szerint a hadjárat még sikeresebb lehetett volna, ha az afgán hatóságok segítséget nyújtanak a pakisztáni kormányerőknek. Hozzátette: Pakisztán tájékoztatta az afgán hatóságokat arról, hogy a pakisztáni lázadók és a vezetőik a határon át afgán területre menekültek és onnan támadnak a pakisztáni kormányerőkre. Az afganisztáni hatóságok „egyetlen lázadót sem öltek meg, illetve fogtak és adtak át Pakisztánnak" – állította a szóvivő. Bizonyítékokkal nem szolgált állításaira, de Iszlámábád gyakran áll elő hasonló vádakkal.