Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-Korea elfoglalását is gyakorolták

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 11. 21:37

Észak-Korea elfoglalása és „stabilizálása” is szerepelt a múlt hónapban rendezett amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlat szimulációs feladatai között – írta szeptember 11-én, kedden egy dél-koreai napilap.

A Donga Ilbo szerint ennek a hadművelet-sorozatnak hasonló volt a forgatókönyve, mint a 2010-ben rendezett ilyen gyakorlatnak. Eszerint a dél-koreai erőknek jutott a vezető hadműveleti szerep, az amerikai erők csak támogatást nyújtottak.

A lap szerint a Wind of Freedom (Szabadság Szele) fedőnevű hadgyakorlat része volt annak szimulációja, hogy elfoglalják Észak-Korea területét, majd megszervezik a megszállás utáni „stabilizációt", helyreállítják a közigazgatást és a szolgáltatások hálózatát, s megszervezik a humanitárius segítségnyújtást. E közös manőverek nagy részét számítógépes szimulációként hajtották végre, kisebb részüket a terepen gyakorolták.

A dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője nem volt hajlandó kommentálni a napilap értesülését, hangsúlyozva, hogy a hadgyakorlatokról szóló ilyen jellegű információk bizalmasak. Az augusztus 20. és 31. között tartott manőver felháborodást váltott ki Phenjanban, az észak-koreai vezetés egy valóságos katonai támadás „főpróbájának" tekintette azt.

Címkékgyakorlat