Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-Korea nukleáris tesztjét méltatta Kim Dzsong Un

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. május 7. 11:45

A kommunista ország januári nukleáris tesztjét és februári műholdindítását méltatta Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a kormányzó Koreai Munkáspárt kongresszusának május 6-i, pénteki megnyitóján; hasonló pártrendezvényre harminchat éve nem volt példa.

A dél-koreai Yonhap hírügynökség szerint az észak-koreai televízió helyi idő szerint délután közvetítette Kim Dzsong Un beszédét, amelyet sötét, nyugati szabású öltönyben és szürke nyakkendőben tartott katonai szárnysegédjével és az ország névleges államfőjével, a Legfelsőbb Népi Gyűlés Elnökségének elnökével a háttérben, illetve több ezer küldött jelenlétében.

„A hetedik pártkongresszus évében a hadsereg és a nép nagy sikerrel megvalósította az első hidrogénbomba tesztjét és egy földmegfigyelő műhold, a Kvangmjongszong-4 indítását … " – jelentette ki a 33 éves észak-koreai vezető. Szerinte mindez „megerősítette az ország nemzeti erejét."
„Példa nélküli eredményeket sikerült elérni" – tette hozzá Kim Dzsong Un, aki mindezt „történelmi eseménynek" mondta az észak-koreai nép ötezer éves történelmében.
Az észak-koreai rádió szerint a kongresszus „fel fogja vetni a fátylat arról a briliáns tervről, amely közelebb hozza a forradalom végső győzelmét" – közölte a Yonhap.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Hung Lej a nap folyamán a kongresszussal kapcsolatban elmondta: Észak-Korea fontos állomásához érkezett nemzeti fejlődésében.
„Ugyanakkor reméljük, hogy Észak-Korea képes meghallani a nemzetközi közösség hangját és közösen fenntartani Északkelet-Ázsia tartós békéjét és stabilitását" – tette hozzá a kínai szóvivő.

Az észak-koreai tájékoztatási bizottság korábban megerősítette, hogy megnyílt az ülés, amelyre több ezer küldött érkezett. Az eseményről tudósítani akaró több mint száz külföldi újságírót azonban nem engedték be a vörös zászlókkal feldíszített helyszínre, a kongresszusnak helyet adó Április 25-e Kulturális Palotába.
A hivatalos források a pártkongresszus dátumán kívül kevés információt szolgáltattak, annyit tudni, hogy a rendezvény négy-öt napig tart majd.

A várakozások szerint Kim Dzsong Un hivatalosan is megerősíti a kongresszuson: Észak-Korea atomhatalommá vált, továbbá, hogy elfogadtatja Bjongdzsin néven emlegetett politikáját, amely az ország gazdaságának és nukleáris arzenáljának egyidejű fejlesztését tűzi ki célul, felváltva az apja, Kim Dzsong Il által meghirdetett Szongun – azaz „először a hadsereg" – politikát.

Észak-Korea január elején immár negyedik kísérleti atomrobbantását hajtotta végre, egy hónappal később pedig műholdat állított pályára ballisztikus rakétával. Emiatt a nemzetközi közösség minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket rendelt el Phenjannal szemben.