Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túszmentés Táborfalván – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. május 7. 13:14

Táborfalván hajtott végre közös kiképzést egy amerikai–magyar különleges műveleti csoport. Képességeikről, felkészültségükről Colleen Bell, az Egyesült Államok Budapesten akkreditált nagykövete személyes tapasztalatokat is szerzett.

1596013007
Fegyveresekkel teli gépjárművek robognak a pusztát kettészelő földúton, hatalmas porfelhőt kavarva. Az egyik autóban egy túszt hurcolnak magukkal. Hirtelen két UH–60-as helikopter tűnik elő, s megállásra kényszerítik a konvojt. A forgószárnyasok kirakják a két különleges műveleti csoport katonáit, majd ismét felemelkednek, hogy a levegőből figyeljék: érkezik-e segítség a túszejtők számára? Mindezzel párhuzamosan az autókból is kipattannak a fegyveresek, tűzharc kezdődik. Felugatnak a Kalasnyikovok, erre az M4-es gépkarabélyok dörrenései válaszolnak. Az összecsapásból a különlegesek kerülnek ki győztesen; megsemmisítik az ellenséges erőket, majd kiszabadítják a túszt. Vesztesége azonban a „jófiúknak" is van: a feladat végrehajtása során az egyik katona megsérült. Állapotát az egészségügyi altiszt stabilizálja, majd a sebesültet helikopterrel szállítják el a helyszínről. Eközben a többiek módszeresen átvizsgálják az ártalmatlanná tett ellenállókat és járműveiket. Hamarosan visszatér a két UH–60-as is; „begyűjti" a különleges műveleti csoport tagjait, s elhagyja a területet.

A „túszmentés" helyszíne a Magyar Honvédség táborfalvai gyakorlótere volt, ahol amerikai és magyar különleges műveleti erők tartottak közös kiképzést. Ezen hazai részről az MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljának kijelölt csoportja vett részt, míg az amerikaiakat a 10. Group (ez a magyar haderőben ezredköteléknek felel meg) 3. zászlóaljának 32. csoportja képviselte.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin május 13-án, pénteken megjelenő számában!)