Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-Koreában leváltották a hadsereg nemrég kinevezett főparancsnokát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 11. 15:36

Néhány hónappal kinevezése után leváltották Észak-Koreában a hadsereg főparancsnokát – erősítette meg október 10-én, csütörtökön az állami média. A lépés az ország felső vezetését érintő átszervezés része, amellyel elemzők szerint Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a hatalmát kívánja megszilárdítani.

A hadsereg keményvonalas vezetőjének leváltása vélhetően még augusztusban történt meg, amikor Phenjan az atomháborúval való fenyegetőzések után enyhíteni kezdett a Dél-Koreával szembeni ellenséges viszonyuláson, és a közeledés jeleként újra megnyitotta a szomszédos országgal közösen működtetett keszongi ipari parkot.

Egy kedden közzétett dél-koreai jelentésből kiderült, hogy a sztálinista vezető a magas rangú állami tisztségviselők felét lecserélte.

Az újonnan kinevezett parancsnok, Ri Jong Gil eddigi munkásságáról nem sokat tudni. Parancsnok volt az egyik hadtestnél, valamint a vezérkarban is vezető tisztséget töltött be. Elődje, a keményvonalas Kim Kjok Szik azokat a zászlóaljakat irányította, amelyeket felelősnek tartanak a Dél-Korea ellen 2010-ben végrehajtott, ötven ember életét követelő támadásokért.

Csong Szong Csang, a dél-koreai Szedzsong Intézet kutatója szerint Phenjannak nehéz lett volna úgy javítania a külvilághoz fűződő kapcsolatán, hogy közben Kim Kjok Szik áll a hadsereg élén.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium szerint Kim Dzsong Un – 2011 végi hatalomra kerülése óta – a kormány, a Koreai Munkapárt és a hadsereg mintegy 220 vezetőségi tagját cserélte le.