Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-Koreának kétszáznál több rakétaindítója lehet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 18. 14:08

Észak-Koreának kétszáznál több mozgatható rakétaindító állása van, ami a duplája a dél-koreai hadsereg és a hírszerzés által korábban becsülteknél – derül ki egy, a Yonhap hírügynökség által május 17-én, pénteken ismertetett jelentésből.

A dél-koreai állami védelmi elemzőintézet (KIDA) szerint a kétszáz rakétaindító állás közül mintegy száz rövid hatótávolságú Scud-rakéták, ötven közepes hatótávolságú Rodong-rakéták, további ötven pedig nagy hatótávolságú Muszudan-rakéták szállítására alkalmas.

A Kida szerint a Pentagon által az amerikai kongresszus elé terjesztett jelentésben ugyanilyen számok szerepelnek, míg a dél-koreai hadsereg és hírszerzés korábban úgy becsülte, hogy a kommunista országnak legfeljebb 94 mozgatható rakétaindító állása lehet.

A fejlemény azt jelzi, hogy gazdasági nehézségei ellenére Észak-Korea tovább bővítette rakétaprogramját – közölte a KIDA egyik kutatója.

A Koreai-félsziget az elmúlt évek legsúlyosabb válságát éli meg, amelyet az váltott ki, hogy Észak-Korea tavaly decemberben sikeres rakétakísérletet hajtott végre, majd februárban végrehajtotta harmadik föld alatti kísérleti atomrobbantását, amire válaszul a nemzetközi közösség újabb szankciókat vezetett be ellene.