Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

EU: le kell állítani a szíriai Idlíb tartomány területén indított támadásokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. február 7. 12:28

Le kell állítani a Szíria északnyugati részén fekvő Idlíb tartományban indított bombázásokat és a civilekkel szembeni mindenfajta támadást – jelentette ki közös nyilatkozatában Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos.

Leszögezték, hogy elfogadhatatlan a szíriai polgári lakosság számára okozott rendkívüli szenvedés. A katonai műveletek fokozása polgárok százainak válogatás nélküli megöléséhez vezetett, a támadások ugyanis továbbra is a sűrűn lakott területeket, valamint az országon belül lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek egészségügyi létesítményeit és más polgári célpontokat érintenek – írták.

Az Európai Unió álláspontja szerint a szíriai konfliktusra nincs katonai megoldás. A stabilitás egyetlen útja az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozata értelmében a hiteles és minden fél által támogatott politikai megoldás. Az unió továbbá arra szólította fel a konfliktusban részt vevő feleket, hogy tegyék lehetővé az akadálytalan humanitárius hozzáférést, és tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogot, beleértve a civilek védelmét is.

Hétfőn heves harcok folytak a török hadsereg és a szíriai kormányerők között Idlíb tartományban, a felkelők utolsó jelentős területén. Ankara válaszul szíriai állásokat lőtt. Szerdán újabb fontos városba hatoltak be a kormányerők, a tartomány északnyugati részében fekvő Szarakebben foglaltak el állásokat.

A Szíriában kialakult súlyos helyzet miatt február 6-án, csütörtökön sürgős ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Az előzményekhez tartozik, hogy Ankara szerdán súlyosan megfenyegette Damaszkuszt, és azt követelte, hogy hadsereg vonuljon vissza egy korábbi határvonalra, a feszültségcsökkentési övezet határát jelentő török megfigyelőpontok mögé.