Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fabius katonai fellépésről beszélt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 22. 14:17

A francia külügyminiszter szerint a nemzetközi közösségnek katonai választ kell adnia, ha bebizonyosodik, hogy a szíriai haderő vegyi fegyvert vetett be. „Ha igazak az állítások, Franciaországnak az az álláspontja, hogy reagálni kell” – mondta Laurent Fabius csütörtökön egy tv-interjúban.

A nemzetközi közösségnek (katonai) erővel kell reagálnia – mondta, de kizárta szárazföldi csapatok bevetését. „Ez lehetetlen (lenne)" – mondta.
„Ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem tud döntést hozni, más módon kell eljárni" – fogalmazott a külügyminiszter, de nem fejtette ki, mire gondol. Fabius megjegyezte: Oroszországnak BT-tagállamként és a vegyi fegyverek alkalmazásának tilalmáról szóló nemzetközi egyezmények aláírójaként teljesítenie kell bizonyos kötelezettségeket.

A francia külügyminiszter szerda este munkavacsorán a szíriai helyzetről tárgyalt William Hague brit külügyminiszterrel.
A szíriai felkelők szerdán azt állították, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök hadereje ideggázt vetett be Damaszkusz külterületén, a városközponttól keletre. A támadásban állításuk szerint több mint 1300 ember meghalt, köztük sok civil. A szíriai kormány tagadta a vádat. Független forrásból egyelőre nem sikerült sem megerősíteni, sem cáfolni a vegyifegyver-támadás tényét.