Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Februárra halasztották Kadhafi fiának tárgyalását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 13. 10:55

Február végére napolta el a Zintán városi bíróság Moammer Kadhafi néhai líbiai diktátor fiának tárgyalását.

Szeif al-Iszlám Kadhafit a líbiai polgárháborút követően, 2011 novemberében fogták el a nyugati országrészből érkező fegyveresek, és azóta a nyugat-líbiai Zintánban – a líbiai fővárostól, Tripolitól 170 kilométerrel délnyugatra – tartják fogva.
A férfi december 12-én rövid időre megjelent a városi bíróság előtt, ahol a bíró február 27-re napolta el az ellene folyó eljárást. A Kadhafi-fiú ellen az a fő vád, hogy háborús bűnöket követett el az apja hatalmának megdöntésére irányuló 2011-es felkelés idején.

A zintáni büntetőbíróságon azonban nem emiatt kell megjelennie, hanem azért, mert az ügyészség azzal is megvádolta, hogy törvénytelen módon próbált meg kapcsolatot teremteni a külvilággal, amivel sértette volna Líbia nemzetbiztonsági érdekeit.
Az, hogy a Zintánt irányító fegyveresek eddig nem engedték a fő vádat tárgyaló tripoli bíróság elé a gyanúsítottat, jól jelzi a központi kormány gyengeségét.

A két Líbiában folyó üggyel párhuzamosan Szeif al-Iszlámot a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) is perbe fogta.
A 41 éves férfi Nagy-Britanniában folytatott tanulmányokat. Kadhafi bukása és meggyilkolása után egy ideig álruhában bujkált, és megpróbálta elhagyni Líbiát, de az átmeneti kormányhoz hű fegyveresek elfogták és Zintánba szállították.