Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kártyacsata – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. december 13. 12:00

December 17-én rendezik meg a Magyar Honvédség első ultibajnokságát, amelyen a résztvevők egy speciális, 1917-ben kiadott hadsegélyező kártya újranyomott változatával játszanak majd.

1595964330
A háborús kártyát a Hadsegélyező Hivatal megbízásából adták ki, hogy az így szerzett bevétellel az elesett katonák özvegyeit, árváit segítsék – derül ki Závodi Szilvia történész témában írt tanulmányából. A Hadtörténeti Múzeum muzeológusa megjegyzi: a 112×70 milliméter méretű kártyákat a Brünnben, 1876-ban született Kóber Leó tervezte, aki hírnevét hangulatos élet- és zsánerképekkel, karikatúrákkal, valamint reklámgrafikákkal alapozta meg. 1906-tól Bécsben és Budapesten élt, gúnyrajzai sorra tűntek fel a kor népszerű osztrák és magyar élclapjaiban. A háborúba mint népfelkelő vonult be, képeivel tudósított a frontról. 1916-ban gyűjteményes kiállítása nyílt a Könyves Kálmán Galériában, Jegyzetek és megjegyzések a háborúról címmel.

Kóber a hagyományos, 32 lapos Tell- (ismertebb nevén magyar) kártya szokásos képeit a központi hatalmak uralkodóinak, hadvezéreinek portréival és háborús események rajzaival cserélte fel. A terveken a kereteket, a vonalakat, az árnyékolást és a képfeliratokat tussal, a körvonalakat kitöltő színek világosabb, lazúrosabb árnyalatait akvarellel, míg a mélyebb fedőszíneket úgynevezett gouache festékkel készítette a művész. A játékkártyakartonra nyomott hadsegélyező kártya sarkai lekerekítettek, élei aranyozottak voltak. 1917 őszén készült el a Piatnik Játékkártyagyár budapesti üzemében, s három kiadást élt meg. Az egyes kiadások közötti különbségek elsősorban a hátlapokon és a tök ászon figyelhetők meg. Závodi Szilvia rámutat: a második és a harmadik kiadás igen ritka. A Hadtörténeti Múzeum gyűjteményében öt pakli hadsegélyező kártya található, mindegyik az első kiadásból.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin december 13-án, pénteken megjelenő számában!)