Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ég már a harmadik, az öröm gyertyája

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2013. december 13. 12:42

Meggyújtották a harmadik, az öröm gyertyáját a Honvédelmi Minisztérium adventi koszorúján december 13-án. Az eseményen imát és példabeszédet mondott Bíró László katolikus tábori püspök, valamint Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök.

Bíró László szavai szerint az egész adventet egy bűnbánati hangulat hatja át, de az egyház a harmadik vasárnapot az örömnek szentelte, ami azt üzeni, nem reménytelen a várakozás, már csak néhány nap és megünnepelhetjük a megváltó eljövetelét.

Ez az időszak egyébként is fontos, hiszen mostanra esik Luca napja, amikor a negyedik századi szentre emlékeztek, akit kegyetlenül kivégeztek Krisztus iránti elkötelezettsége miatt. A hagyomány szerint Luca székének éppen karácsonyra kell elkészülnie – mutatott rá a katolikus püspök.

1595964330
Bíró László: az egyház advent harmadik vasárnapját az örömnek szentelte

Jákob János dandártábornok úgy fogalmazott, hogy a karácsony titkának megértése, ténykérdés mindannyiunk számára, hiszen az ünnep minden esetben hitet kér, vár és követel tőlünk. „A kérdés az, hogy belátod-e, ez az ünnep érted van, mindaz, ami az első karácsonyon történt, az érted történt" – fűzte hozzá.

Ezért lehet azt mondani, hogy minden ember kap ajándékot ekkor, hiszen megajándékozottak vagyunk Jézus Krisztus születésével, és ilyenkor érezhetjük, hogy az isteni üdvözítő kegyelem a miénk is. Ha ezt nem látjuk be, akkor az ünnep nem lesz más, mint egy pihenőnap – hangsúlyozta.

1595964331
Jákob János: megajándékozottak vagyunk Jézus Krisztus születésével

Fotó: a szerző felvételei