Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyver és harcos sem mehet Szíriába Libanonból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 25. 18:21

Sem fegyverek, sem harcosok nem juthatnak legálisan Libanonból Szíriába – hangoztatta április 24-én, szerdán Michel Szulejman libanoni elnök.

Nyilatkozata – amelyet a hivatalos libanoni hírügynökség ismertetett – két nappal azt követően hangzott el, hogy két libanoni szalafita sejk szent háborút, dzsihádot hirdetett, és arra buzdította honfitársait, hogy csatlakozzanak a szíriai rezsim ellen küzdő fegyveresekhez. Felhívásuk szerint a szíriai Homsz tartomány szunnita lakosságát kellene védelmezni azt követően, hogy a libanoni síita Hezbollah szervezet a hét végén bekapcsolódott a harcokba Bassár el-Aszad elnök hadseregének oldalán Homsz határ menti részében.

Mint Szulejman most emlékeztetett rá, Bejrút elkötelezte magát amellett, hogy nem avatkozik bele a szíriai harcokba. Az elnök hozzátette, hogy figyelembe kell venni a libanoni nemzeti egység erősítésének igényét is. Állást foglalt továbbá az ellen, hogy országában a Szíriában harcolók kiképzőtáborokat hozzanak létre.

Libanonban 2005-ig harminc éven át szíriai békefenntartók tartózkodtak, és a hivatalos vezetés már többször kinyilvánította, hogy a mostani konfliktusban semleges kíván maradni. Mindazonáltal az országot – amely a legtöbb szír menekültet fogadja – a lakosság éles megosztottsága jellemzi az Aszad-rezsimet támogatók és ellenzők táborát illetően is.